Neděle

19. května 2024

Nyní

17°

Zítra

20°

Svátek má

Rok 2023 se pro logistické nemovitosti nesl ve znamení pokračujícího růstu nájmů i nových klíčových lokalit

12. 2. 2024

page.Name
V roce 2023 dosáhl globální růst nájemného za logistické nemovitosti úrovně 6 %, což je důkazem odolnosti odvětví. Téměř všechny trhy po celém světě zaznamenaly pozitivní růst nájmů, a to v důsledku vysoké poptávky, nízké neobsazenosti prostor a potřeby transformovat dodavatelské řetězce v reakci na změny preferencí spotřebitelů, provozní výzvy nebo přetrvávající narušení řetězců.

Studie Prologis Logistics Rent Index využívá odborné znalosti trhu i vlastní data Prologisu k analýze vývoje čistého efektivního nájemného na trzích v Severní Americe, Evropě, Asii a Latinské Americe. Nájemní sazby na regionální a globální úrovni jsou váženými průměry založenými na odhadech tržeb (tržní zásoba vynásobená tržní nájemní sazbou).

TOP 10 TRHŮ V EVROPĚ

1. Mnichov
2. Jižní Nizozemsko
3. Lyon
4. Frankfurt n. Mohanem, zemský okres Rýn-Neckar
5. Porýní-Porúří
6. Berlín
7. Amsterdam
8. Rotterdam
9. Barcelona
10. Bratislava
Zdroj: Mezinárodní měnový fond, Prologis Research, CBRE, Gerald Eve,
Fraunhofer & JLL

Růst nájmů v roce 2023

V roce 2023 dosáhl globální růst nájemného za logistické nemovitosti úrovně 6 %, což je důkazem odolnosti odvětví. Téměř všechny trhy po celém světě zaznamenaly pozitivní růst nájmů, a to v důsledku vysoké poptávky, nízké neobsazenosti prostor a potřeby transformovat dodavatelské řetězce v reakci na změny preferencí spotřebitelů, provozní výzvy nebo přetrvávající narušení řetězců.

ZJIŠTĚNÍ
  • Latinská Amerika má vedoucí pozici, konkrétně v Mexiku nájemné vzrostlo o 19 %, což je způsobeno extrémně nízkou neobsazeností prostor, rostoucími náklady a nově také trendem nearshoringu.
  • Většina trhů zaznamenala pozitivní růst reálných nájmu. Pouze na několika trzích se průměrný růst nájemného v roce 2023 snížil – buď na těch, kde došlo k ochlazení po rekordním růstu v letech 2021/2022, nebo na trzích s nadměrnou nabídkou prostor.
  • Náklady rostly v průběhu roku 2023 ve většině regionů, což bylo způsobeno vyšší cenou pracovní síly i materiálů, stejně jako vyššími úrokovými sazbami. Vyšší náklady vytvářely tlak na růst nájmů a způsobily pokles globální stavební aktivity o více než dvě třetiny ve srovnání s historicky nejaktivnějším obdobím.

Globální trendy a výhledy

Trend nearshoringu v Mexiku zvyšuje nájemné a logistických prostor zůstává nedostatek. Nearshoring zesílil poptávku na mexických trzích orientovaných na výrobu (např. čistá absorpce v Monterrey byla třikrát vyšší než před pandemií). Úměrně tomu stouply ceny: hodnoty pozemků vzrostly dvakrát až třikrát, a posílení mexického pesa (+25 %) přispělo k růstu stavebních nákladů.

Protože nárůst poptávky snížil od roku 2021 neobsazenost na všech šesti hlavních mexických trzích z dlouhodobého průměru 7 % na zhruba 1 % , zákazníci museli „soupeřit“ o omezenou nabídku prostor. Od roku 2021 do roku 2023 vzrostly tržní nájmy v Mexiku kumulativně o 40 %. Nájmy na top trzích přesáhly 10 USD za čtvereční stopu, zatímco náklady na modernizaci stouply nad 120 USD za čtvereční stopu.

Realitní trh je definován růstem nájmů a nižším počtem nových projektů. Na většině trhů jsou náklady developerů rekordně vysoké. Strmě rostly především v letech 2021 a 2022. Mzdy ve stavebnictví stoupají rychleji než inflace a růst kdysi nízkých úrokových sazeb zvyšuje náklady na splácení dluhů.

V roce 2023 došlo také k určitému globálnímu rozporu: vzhledem k vysoké konkurenci způsobené výstavbou nové infrastruktury a výrobních závodů v USA náklady rostou, zatímco v Evropě klesají.

rent-index