Úterý

7. května 2024

Nyní

13°

Zítra

14°

Svátek má

DB Schenker spustil provoz nového terminálu ve Valašském Meziříčí

20. 9. 2022

page.Name
Společnost DB Schenker slavnostně uvedla do života logistický terminál ve Valašském Meziříčí. Spolu s developerem ARETE zahájili výstavbu letos v březnu a po půl roce už byl spuštěn ostrý provoz. Hlavní pozornost v něm patří logistickým operacím pro Jacobs Douwe Egberts a distribuci kávy do celého světa.

Do nového terminálu se přesunula část operací ze stávajících poboček DB Schenker v Šenově a Novém Jičíně, a to zejména skladové prostory vyčleněné pro nizozemského výrobce kávy a čaje Jacobs Douwe Egberts. Ten se usadil na 6 000 m2 z celkové vystavěné plochy terminálu. „Celý tým logistiky, tedy skladníci a administrátoři, se zvládli přestěhovat během pěti dní za plného provozu. Naložili a vyložili celkem 116 vozidel,“ referuje Lukáš Tobola, manažer terminálu.

Distribuční centrum funguje nepřetržitě

Nová lokace je pro společnost Jacobs Douwe Egberts zásadní výhodou, protože má ve Valašském Meziříčí továrnu, tudíž cesta mezi výrobou a distribucí se v průměru zkrátila o 15 km. Stěhování má dokonce i pozitivní enviromentální dopad, protože za rok sníží uhlíkovou stopu o 132 tun CO2. Distribuční centrum funguje nepřetržitě – 365 dní v roce, 24 hodin denně a 7 dní v roce.

Terminál ve Valašském Meziříčí se skládá ze dvou hal, které mají dohromady rozlohu 10 500 m2. Pro nakládku a vykládku je k dispozici 10 ramp. Výhodou terminálu je dobrá lokalita a propojení s dálnicí D48, která nabízí skvělou dopravní návaznost na hlavní tahy do Ostravy, Brna nebo do Polska.

Haly s důrazem na udržitelnost i inovace

Haly jsou vybaveny s důrazem na udržitelnost i inovace. Vnitřní a vnější prostory osvětluje chytré LED osvětlení, které je šetrné nejen k energetické spotřebě, ale i k okolí. Mezi manipulační technikou najdou své místo i dva vysokozdvižné indukční vozíky ve skladu vstupních surovin. „Věříme, že do budoucna budeme do projektu vnášet i další inovace. Plánujeme automatizovat vykládku pravidelných shuttlů z výroby, a tím zkrátit vyložení kamionu ze současných 30 minut na 90 sekund,“ avizuje Tomáš Holomoucký, ředitel společnosti DB Schenker.

Káva a další výrobky společnosti Jacobs Douwe Egberts zaplnily 6000 m2. „Zbývajících 4 500 m2 bude k dispozici pro nové zákazníky a partnery z automobilového, elektronického nebo spotřebitelského sektoru působících v regionu. S developerem se již začínáme bavit o výstavbě dalších 10 tisíc m2, které budou navazovat na současnou halu,“ prozrazuje Tomáš Holomoucký závěrem.