Neděle

19. května 2024

Nyní

16°

Zítra

19°

Svátek má

Lentiamo otevřelo nové logistické centrum. V případě výpadku funguje i bez elektřiny

16. 12. 2023

page.Name
Český prodejce v oblasti péče o oči Lentiamo v listopadu po deseti letech otevřel nové logistické centrum. Nová budova expedice v Nové Bystřici má více než 1200 m2 a zaměstnává 23 zaměstnanců. Je navržena tak, aby mohla fungovat i při výpadcích elektrického proudu a díky lepší organizaci pracovišť a vlastnímu softwaru zajistí rychlejší a efektivnější vychystávání objednávek a úsporu zdrojů.

„Logistické centrum v Nové Bystřici je páteří naší expedice, odkud se vychystávají objednávky do všech 17 evropských zemí, ve kterých působíme. Průměrně odsud odbavíme okolo 50 000 objednávek měsíčně,” říká zakladatel Lentiamo Martin Bláha. Ze skladu odchází především kontaktní čočky a příslušenství k nim a sluneční i dioptrické brýle. Bývalá budova skladů přestala růstu firmy stačit v podstatě už v roce svého dokončení. Nové logistické centrum má více než 1200 m2, tedy téměř trojnásobek plochy původní haly.

Maximální nezávislost 

Nová budova expedice je navržena tak, aby mohla fungovat i při výpadcích elektrického proudu - je napojena na vedle stojící diesel generátor, který se automaticky spustí, když přestane do objektu proudit elektřina ze sítě. Rovněž záložní internetové připojení Starlink přijímající signál z družic je nezávislé na výpadku proudu okolních zdrojů internetu a umožňuje tak budově fungovat i v případě širšího blackoutu. Samozřejmostí je fotovoltaická elektrárna s bateriemi a dálková správa vstupu přinášející lepší komfort pro zaměstnance.

Rychlejší, efektivnější, úspornější

Uvnitř logistického centra se vedle standardních skladových prostor a pohodlného zázemí pro zaměstnance nachází 24 pracovišť pro balení objednávek. Ta jsou organizována tak, aby 60 % všech položek bylo obslouženo přímo na těchto pracovištích bez nutnosti pro ně chodit do hlavního skladu. Vychystávání objednávek se tak výrazně zrychlí a zefektivní. Sklad celkově pojímá statisíce položek. „Celý proces vychystávání objednávek podporuje a řídí software, který vyvinulo naše vlastní oddělení vývoje. Po jeho úplném nasazení během prvních pár měsíců snížíme objem všech tisků na papír o 95 %,” dodává zakladatel Lentiamo.

Proč Nová Bystřice?

Nové logistické centrum je už druhá budova, kterou Lentiamo v Nové Bystřici postavilo, první byla v roce 2013. Její parametry ale firma přerostla už v roce dokončení a trvalo deset let, než se mohla přestěhovat do lépe vyhovujících prostor. „Naši obchodní partneři se často podivují nad tím, že máme hlavní logistické centrum v Nové Bystřici, odkud se dá dobře obsluhovat jen Rakousko a Česká republika. Odpovídáme jednoduše. Lentiamo (dříve Maternia) z tohoto regionu pochází a máme tu skvělý tým, který si to zaslouží,” vysvětluje Martin Bláha.

Vedle logistického centra v Nové Bystřici, ve kterém pracuje 23 zaměstnanců, má Lentiamo další provozovny v Praze (oddělení vývoje, marketingu, market managementu a kamennou optiku v Křemencově ulici), dále kamennou optiku v Brně a v Bratislavě. Další kolegové pracují v Českých Budějovicích (nákup a logistika, HR), ve Vicenze (italské logistické centrum) a znovu v Nové Bystřici, kde sídlí účtárna.