Neděle

19. května 2024

Nyní

16°

Zítra

19°

Svátek má

C.S.CARGO Slovakia a TESCO Stores SR testujú plne elektrické vozidlo v ostrej prevádzke

14. 4. 2023

page.Name
Spoločnosť C.S.CARGO Slovakia oznámila v spolupráci s Tesco Stores SR spustenie komerčného testovania elektrického kamiónu. Vozidlo Mercedes-Benz eActros 400 rozváža v období od 3. do 14. apríla tovar v segmente FMCG z centrálneho skladu Tesco v Beckove do vybraných obchodov. Tento krok je súčasťou dlhodobého plánu firmy na znižovanie emisií a zvyšovanie ekologickej účinnosti svojich vozidiel.

C.S.CARGO Slovakia nasadzuje v spojení s Tesco Stores SR do komerčného testu plne elektrické nákladné vozidlo Mercedes-Benz eActros 400 s chladiarenskou nadstavbou značky Lamberet a agregátom Frigoblock FKi25. Kamión s hmotnosťou 27 ton a dojazdom približne 350 km bude rozvážať tovar v segmente FMCG do vybraných miest a obcí. Súčasný stav komerčne využiteľnej elektromobility v oblasti nákladnej dopravy umožňuje nasadenie nákladných elektromobilov v oblasti mestskej distribúcie. Test nadväzuje na spoluprácu, ktorú obe spoločnosti začali v Českej republike.

Variabilné náklady pri vozidlách s alternatívnymi palivami sú nižšie

„Skupina C.S.CARGO sa využitiu vozidiel na alternatívne pohony venuje už niekoľko rokov. Do flotily tieto vozidlá zaraďujeme po dôkladnej diskusii so zákazníkmi. Vždy tomu predchádza práve testovanie, v ktorom zistíme vlastnosti vozidla na aktuálnych rozvozových trasách a náklady na jeho prevádzku. Variabilné náklady pri vozidlách s alternatívnymi palivami sú nižšie, avšak obstarávacie ceny sú oproti klasickým vozidlám niekoľkonásobné. V Českej republike máme teraz v prevádzke zhruba desiatku takých vozidiel vrátane jedného plne elektrického, ktoré tiež využívame v segmente FMCG,“ uviedol generálny riaditeľ C.S.CARGO Slovakia Igor Káčer.

kamion

„V Tescu sme si stanovili ambiciózny cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2035 v našich prevádzkach a zároveň sme sa zaviazali dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050 v rámci našich produktov a dodávateľského reťazca. Vďaka technologickému pokroku v posledných rokoch sa nám podarilo minimalizovať počet najazdených kilometrov našich vozidiel, čím sme znížili spotrebu paliva a emisií. Vďaka elektrickému nákladnému autu, ktoré sme nasadili do testovacej prevádzky, sme urobili ďalší dôležitý krok smerom k ekologickejšej doprave,“ hovorí Marcel Škoda, manažér oddelenia distribúcie pre Tesco v strednej Európe.

Nižšie náklady na prevádzku

Test poskytne obom spoločnostiam dôležité informácie o výkone vozidla, jeho spotrebe energie a údržbe. Výsledky budú následne použité na ďalšie plánovanie možného využitia elektrických kamiónov v reálnej prevádzke pri preprave tovaru. Práve ekologickejšia alternatíva k tradičným nákladným vozidlám a nižšie náklady na prevádzku sú v súčasnosti jedny z kľúčových faktorov pre zachovanie si konkurencieschopnosti na trhu.

„Cesta k udržateľnej logistike sa už začala, a preto nás teší, že sa spoločnosť C.S.CARGO rozhodla otestovať výkon nášho vozidla v reálnej prevádzke. Viackrát ocenený eActros je vďaka svojmu dojazdu až 350 km ideálnym nákladným vozidlom na krátke a stredné vzdialenosti. Ako obvykle, spolu s našimi partnermi v oblasti infraštruktúry ponúkneme našim zákazníkom to najspoľahlivejšie riešenie,” hovorí Ibrahim Demir, generálny riaditeľ Daimler Truck & Bus Slovakia (DTBSK).

pohled do kabiny řidiče

Základné technické údaje vozidla:

  • eActros 400 s izotermickou nadstavbou Lamberet
  • chladiarenský agregát Frigoblock FKi25
  • zdvižné čelo DHollandia
  • výkon pohonnej jednotky: 330/400 kW
  • typ batérii: Litium-Ionové
  • kapacita batérii: cca 400 kW
  • počet batériových blokov: 4
  • nabíjací výkon: 160 kW
  • doba nabíjania z 20 do 80% : 1 h 40 min
  • konfigurácia náprav 6 x 2
  • rozmery d x s x v : 10,3 x 2,6 x 3,8 m
  • celková hmotnosť vozidla 27 t
  • užitočná nosnosť pre náklad: 13 t