Úterý

7. května 2024

Nyní

10°

Zítra

Svátek má

V Ostrovačicích se koná seminář Inovace v údržbě, výrobě a v logistice

18. 4. 2024 Autor: Petr Neckař, petr.neckar@logistika.tv

page.Name
Stále více se setkáváme se zákaznickými konferencemi a semináři, které pořádá několik společností, které si vzájemně nekonkurují. Mezi špičkové akce tohoto typu patří dnešní seminář „Inovace v údržbě, výrobě a v logistice“. Pořádá ho společnost POINT.X spolu se svými partnery, firmami PROGLOVE, Honeywell, M2M Solutions, AYES, SysTech Group, ICZ, 4IGV a Softli.

Logistické procesy musí být provedeny maximálně efektivně a bez chyb. A zde je místo pro automatickou identifikaci. Je potřeba zabezpečit návaznost řady kroků, optimalizovat procesy z hlediska času, nákladů a dostupných zdrojů (lidé, manipulační prostředky, místo, trasy přepravy), minimalizovat chyby, evidovat sériová čísla nebo šarže, místo uložení ve skladu… To je nemyslitelné bez podpory odpovídajícího počítačového systému pro řízení skladu a dopravy.

seminář 4IGV

Hlavní téma: automatická identifikace

Právě zmíněná automatická identifikace byla tématem, na které se zaměřili Kamil Dobřemysl, Tomáš Klouček a Pavel Buřil ze společnosti point.x. Představili nové RFID čtečky od společností Unitech a Honeywell, tématem byla i profilaxe tiskáren (pravidelná údržba, čištění a kalibrace).

Pavel Buřil prezentoval nástroj pro vývoj softwaru metodou LOWCODE, tedy s málem kódu. Vývoj aplikací se pohybuje v řádech týdnů. „Je potřeba méně programátorů, což znamená nižší náklady. Odhaduje se, že 50 procent software se bude vyvíjet prostřednictvím lowcode,“ uvádí Pavel Buřil. Popsal konkrétní příklady: Inventura majetku, Sklad, dále popsal aplikaci Odečty, která byla zpracována pro Teplárnu Kladno. Popsal také zajímavou aplikaci pro Astratex využívanou pro skladování.

Ruční skenery při pickování zvyšují efektivitu skladování

Samo Turanec, zástupce společnosti Proglove, hovořil o ručních skenerech. Zmínil jejich výhody a detailně popsal softwarové a hardwarové řešení. Při vývoji je důležitá ergonomie a velmi nízká hmotnost ručních skenerů od Proglove, které mají jen 39 gramů.

skener

Ruční skener, detail.

Samo Turanec, Proglove

Samo Turanec uvedl, že při pickování lze díky ručním skenerům zvýšit efektivitu o 20 až 30 procent oproti využívání klasických čteček.