Neděle

19. května 2024

Nyní

17°

Zítra

20°

Svátek má

Openhouse 2022: Trendy v obalovém hospodářství na rok 2023

4. 11. 2022

page.Name
Jiří Hlávka ze společnosti Packung na konferenci Openhouse 2022 hovořil o nejnovějších trendech v obalovém hospodářství pro rok 2023. Zaměřil se na nejnovější technologie, které hýbou světem balení. Hlavním trendem je automatizace balicích procesů. In je udržitelné balení a co nejnižší energetická náročnost výroby.

V úvodu Jíří Hlávka řekl, že kdo může automatizovat, ať automatizuje. To je základní recept. Popsal možnosti využití automatických linek (např. Opera) a formátovací stroje, které vyrábějí krabice na míru. Uvedl, že největší novinkou je rozšíření certifikovaných lepenek pro Operu – 5VVL. Největším zákazníkem Packungu v ČR, který Operu využívá, je Datart. Nejde jen o to, aby byla krabice rozměrově co nejoptimálnější, ale také aby byla co nejpevnější.

O balení rozhoduje automatizace

Letos Packung dokončil implementaci druhé fáze projektu Datart, kde jde do linky zboží z několika stanovišť. Existuje tam napojení na automatické dopravníky. Vstup do Opery je automatický. Rotační stanice posune výrobek správným směrem. Rotační stanice je důležitou částí, protože rozhoduje o tom, která větev je pro balení nejideálnější, vše je tedy automatizováno, tak, aby bylo dosaženo maximální efektivity. Jiří Hlávka na konferenci popsal řadu dalších řešení v konkrétních provozech, které zvyšují efektivitu – a to i v souvislosti s reverzní logistickou.

Systémové řešení BOXOLLO zvyšuje efektivitu

Zmínil také další projekty, které má firma v přípravě. Začátkem příštího roku bude společnost implementovat řešení, které bude aplikovat pouze víko, vše bude rovněž automatizované. Tímto bude šetřen čas, který by musel činnosti věnovat operátor.

Detailně popsal navolávání krabic na základě výpočtu BOXOLLO, což má také vliv na zvýšení efektivity balení. „Není noc horšího, než když se má balič rozhodovat o tom, jakou krabici použije. Rozhodování člověka zvyšuje náklady,“ vysvětlil Jíří Hlávka. BOXOLLO je funkční software, který u zákazníků vykonává rozhodovací pravomoc zaměřenou na výběr velikostí krabic.