Neděle

19. května 2024

Nyní

17°

Zítra

20°

Svátek má

Expert: rozvoj dopravní infrastruktury v jihovýchodní Evropě je příležitostí pro region střední a východní Evropy

7. 5. 2024 Autor: Andrzej Kozłowski, člen představenstva, Rohlig SUUS Logistics

page.Name
Evropská unie se zaměřuje na integraci dopravních tras na západním Balkáně, Ukrajině a v Moldavsku s koridory EU v rámci TEN-T. Zdůrazňuje také potřebu investic do infrastruktury ještě předtím, než se tyto země připojí ke společenství, a oznamuje finanční podporu tohoto úsilí. Tento přístup jen potvrzuje, jak zásadní je obchodní výměna pro EU, a zdůrazňuje, že doprava a logistika jsou životodárnou mízou hospodářství.

Příjemci těchto investic budou nejen země jako Srbsko, Albánie, Bosna a Hercegovina nebo Ukrajina, ale také region střední a východní Evropy. Proč? Protože slouží jako logistický uzel mezi západem a severem kontinentu a zmíněnými zeměmi aspirujícími na členství v EU.

Zvýší se atraktivita regionu střední a východní Evropy

Moderní a integrovaná dopravní infrastruktura zvýší efektivitu přepravy zboží na těchto trasách. To je obzvláště významné v souvislosti s obnovou Ukrajiny.

Zvýší také atraktivitu regionu střední a východní Evropy, pokud jde o umístění výrobních závodů nebo distribučních center, protože země jihovýchodní Evropy jsou atraktivními trhy.

Prospěch z toho budou mít i jižní námořní přístavy, jako jsou Koper a Konstance, které se stanou ještě významnějšími branami pro zboží dovážené z Asie na Balkán. Tím se zvýší jejich konkurenceschopnost ve srovnání s terminály v Severním moři, jako jsou terminály v Hamburku nebo Rotterdamu.

Diverzifikace dopravních řešení a budování odolnosti dodavatelského řetězce

Takový holistický přístup k modernizaci infrastruktury, který zahrnuje silnice, železniční tratě, intermodální terminály a námořní přístavy, také umožňuje diverzifikaci dopravních řešení a budování odolnosti dodavatelského řetězce.

Za zmínku stojí zejména investice do železniční nebo intermodální dopravy, které společnosti stále více využívají, a to především kvůli obavám ze snížení emisí a výhodám této možnosti při přepravě velkých objemů, zejména těžkého nákladu.

Řešení šetrná k životnímu prostředí

Ve společnosti Rohlig SUUS Logistics poskytujeme našim klientům komplexní logistickou podporu se zvláštním důrazem na řešení šetrná k životnímu prostředí.

Zajišťujeme dodavatelské řetězce po celém světě, včetně výše uvedených tras. Proto jsme potěšeni realizovanými investicemi, jejich rozsahem. To má přímý dopad na růst našich operačních schopností v tomto regionu.

Foto: Rohlig SUUS Logistics