Neděle

19. května 2024

Nyní

17°

Zítra

20°

Svátek má

Najlepší vodiči vysokozdvižných vozíkov sú Slováci – na svetovom finále Stapler CUP získali zlato

1. 1. 2023

page.Name
Slovenský tím sa stal víťazom svetového finále STAPLER CUP, ktoré každoročne preveruje zručnosť a precíznosť najlepších vodičov vysokozdvižných vozíkov na svete. Slováci zvíťazili v silnej konkurencii 10 krajín (Slovensko, Nemecko, Holandsko, Taliansko, Francúzsko, Rakúsko, Estónsko, Litva, Litva, Slovinsko).

Slovenský tím tvorilo kvarteto - Martin Krajčír zo spoločnosti Embraco Slovakia, Branislav Ondruš z Krauss Maffei Technologies a Mário Fuska z Bourbon AP Nitra, tím líderkou bola Soňa Horalová z Linde MH. Výberu reprezentácie Slovenska predchádza národná súťaž Linde Cup, ktorú v Trenčíne každoročne organizuje spoločnosť Linde MH a zúčastňujú sa jej najlepší vodiči z celého Slovenska.

Rozhodli milimetre a záverečné sekundy

Súťaž tímov prebieha v troch disciplínach, ktoré na seba nadväzujú. Každý vodič riadi iný typ vozíka a musí zdolať náročnú úlohu, na konci ktorej odovzdá náklad ako štafetu ďalšiemu vodičovi. Divácky najatraktívnejšia je jazda na preklápacej rampe Weber HeroRamp, ktorú musia operátori bezpečne prejsť vo výške niekoľkých metrov bez toho, aby zhodili niekoľkometrový náklad naložený na vidliciach vozíka.

Na Slovensku pôsobí v logistike veľa šikovných ľudí. Stapler CUP bola pre nás skvelá príležitosť ukázať svetu, že precíznosťou, zručnosťou a skúsenosťami patríme v tejto oblasti medzi svetovú špičku,“ uviedla Soňa Horalová, marketingová manažérka Linde MH.

Slováci zdolali v semifinále favoritov z Nemecka a Talianska a v napínavom finále sa stretli s tímom Holandska. Obaja finalisti mali veľmi vyrovnaný výkon na rampách aj vežiach, o víťazstve nakoniec rozhodol záverečný šprint.

Precízna jazda s najmodernejšou technológiou

Súťažilo sa v jazdách na vozíkoch Linde N 20 C a D 10 FP a na najnovších modeloch X30 s nosnosťou až do 3,5 tony. Elektrické modely X s Li-IOn technológiou predstavujú v intralogistike úplne nový štandard – mimoriadne vysoký výkon a odolnosť, flexibilitu a bezemisnú prevádzku. Vďaka novej generácii reluktančných elektromotorov a novej koncepcii sa dajú tieto elektrické modely používať v oblastiach, kde sa predtým používali len vozíky so spaľovacím motorom.

Na Stapler CUP si môžu súťažiaci vyskúšať jazdy aj na špeciálnych motokárach. Motokáry sú vytvorené z technológií a komponentov Linde vozíkov. Tieto motokáry dokážu zrýchliť z 0 na 100 km/h za necelé 3 sekundy a vďaka svojim unikátnym vlastnostiam držia aj zápis v Guinessovej knihe rekordov.

Slováci patria k najlepším na svete

Slováci patria na STAPLER CUP k najlepším v súťaži tímov, aj jednotlivcov. Slovensko už malo na svetovom finále aj víťaza, a to v súťaži jednotlivcov. V roku 2019 sa absolútnym svetovým víťazom v konkurencii 54 vodičov z celého sveta stal Slovák Tomáš Prášil. V súťaži krajín sa slovenské tímy v minulosti umiestnili trikrát po sebe na 4. mieste.