Neděle

19. května 2024

Nyní

17°

Zítra

20°

Svátek má

Společnost Gebrüder Weiss oznámila nejvyšší růst investic a investice do digitalizace logistiky

8. 3. 2024

page.Name
Společnost Gebrüder Weiss v loňském roce dosáhla čistého obratu 2,47 miliardy eur. Ve srovnání s rokem 2022 jde o téměř 18procentní pokles, přesto se společnosti podařilo překonat svůj růstový trend z let 2015 až 2020. Společnost také dál posilovala svou pozici na trhu a otevřela hned několik nových poboček v Německu a USA. O tom, že byl loňský rok úspěšný, svědčí i historicky nejvyšší objem investic společnosti v celkové výši 187 milionů eur. Navíc díky své udržitelné politice dosáhla v DACH regionu (Německo, Rakousko a Švýcarsko) 75procentní pokrytí spotřeby elektrické energie z vlastních solárních panelů.

Specifické rysy trhu spojené s pandemií koronaviru z předchozích dvou let v roce 2023 nepokračovaly. V důsledku toho se čisté tržby v divizi Air & Sea s celkem 774 miliony eur stabilizovaly na úrovni z dřívějších let, zatímco v roce 2022 činily vzhledem k vysokým sazbám za přepravu účtovaným lodními a leteckými společnostmi 1,27 miliardy eur.

Obrat divize pozemní dopravy a logistiky zůstal stabilní

Obrat divize pozemní dopravy a logistiky zůstal stabilní na úrovni 1,45 miliardy eur (2022: 1,48 miliardy eur), a to i přes klesající ceny energií a pohonných hmot. Podíl vlastního kapitálu se zvýšil na 63 procent (v roce 2022 to bylo 60 procent), díky čemuž je společnost připravena zvládnout krizové momenty a současně představuje stabilního zaměstnavatele. Tržby v České republice loni dosáhly předběžně 90milionů eur.

„Navzdory slabší ekonomice se nám především díky velkému nasazení našich zaměstnanců a kvalitním službám podařilo podpořit úspěchy našich zákazníků na globálním trhu a současně dál rozšířit síť našich poboček v USA a Německu. Geopolitické konflikty a celosvětově utlumená ekonomika měly negativní dopad na prodej i přepravené objemy. Nicméně díky naší stabilní finanční situaci jsme mohli v roce 2023 realizovat rozsáhlé investice do rozšíření lokalit i služeb," vysvětluje Wolfram Senger-Weiss, předseda představenstva společnosti Gebrüder Weiss s tím, že kvůli koronaviru byla řada projektů odložena a v loňském roce je bylo možné realizovat.

Investice do rozšiřování sítě

Investicemi do rozšiřování své sítě s rekordním objemem ve výši 187 milionů eur společnost Gebrüder Weiss upevnila svou pozici na německém a americkém trhu i v jihovýchodní Evropě. Investovala také do zákaznických projektů a udržitelné výroby energie. Zejména v Bavorsku posílila svou pozici převzetím a nákupem nemovitostí v Bayreuthu, Konradsreuthu a Norimberku či výstavbou nového spedičního terminálu ve Straubingu. Síť v USA pak rozšířila o nové pobočky v Miami a texaském Laredu.

K dalším investičním projektům patřila druhá pobočka v Bukurešti, rozšíření logistického terminálu v Maďarsku či výstavba nových logistických skladů ve Grazu a tyrolském Reutte. Akvizice v loňském roce zvýšily počet zaměstnanců v celkem 180 pobočkách po celém světě na 8 600, přičemž ještě v roce 2022 jich bylo 8 400.

Gebrüder Weiss investoval do digitalizace řízení dodavatelského řetězce

Souběžně s rozšiřováním sítě Gebrüder Weiss investoval do digitalizace řízení dodavatelského řetězce. Například webový zákaznický portál myGW byl rozšířen o funkce skladové analytiky. Díky tomu nabízí transparentnost v celém dodavatelském řetězci a slouží zákazníkům jako centrální informační a komunikační platforma pro vše, co se týká jejich globálních zásilek, jako je sledování v reálném čase a odhadovaný čas příjezdu (ETA).